Select a page

Zvanja i titule

Blago iz Jezične škrinice koje upravo čitate posvetili smo akademskim i stručnim nazivima te akademskom stupnju, odnosno njihovu pravilnome pisanju. Visokoškolskim naime obrazovanjem stječemo određeni akademski naziv ili stupanj, a nerijetko i određene neodlučnosti: treba li ga pisati ispred ili iza imena i prezimena, je li pravilno dr. sc. ili dr. sci. i slično.

Akademski naziv ili stupanj nagrada je za višegodišnji trud i učenje – svakako nešto na što smo ponosni pa se oslovljavanje pogrešnom titulom, bilo pisano ili usmeno, može protumačiti kao izraz određenog nepoštovanja. Stoga valja pažljivo pročitati ovo naše jezično blago i primjenjivati naučeno… 🙂

Medijski je pokrovitelj ovoga našeg članka Interliber, koji se od 7. do 12. studenoga 2017. održava na Zagrebačkom velesajmu i koji upravo ove godine obilježava svoje jubilarno, 40. izdanje. Više o ovogodišnjem Interliberu svakako pročitajte u tekstu nakon ovoga našeg članka.

 

Bolonjskim su procesom u hrvatskom obrazovnome sustavu ukinuti neki dotadašnji akademski nazivi, a uvedeni novi, što je stvorilo popriličnu zbrku kako među budućim visokoobrazovanim ljudima, tako i među onima sa „starim“ akademskim nazivima i stupnjevima. Najčešći problem u pisanju tih brojnih naziva jest njihovo „mjesto“ – ispred ili iza imena i prezimena osobe.
To je zapravo vrlo jednostavno, zapamtimo li da titule valjano pišemo ispred imena i prezimena, a akademske nazive, odnosno zvanja, iza njih.

Titule su naslov uza stečeno zvanje (profesor, doktor, docent , magistar i sl.). Ovdje trebamo pripaziti na dvije vrste i doktora i profesora. Govorimo li o osobi koja je završila šestogodišnji studij medicine i stekla akademski naziv doktor medicine, tada taj naziv pišemo iza imena i prezimena (npr. Zlatko Horvat, dr. med.). No ako je Marko Horvat uspješno završio poslijediplomski znanstveni studij i obranio doktorsku disertaciju, njegova je titula doktora znanosti, čija se kratica dr. sc. piše ispred imena i prezimena (dr. sc. Zlatko Horvat).

Predaje li naš Zlatko Horvat ujedno na fakultetu, tada ima i titulu sveučilišnog profesora koja se također piše ispred imena i prezimena – prof. dr. sc. Zlatko Horvat. Osoba koja je pak završila četverogodišnji studij hrvatskoga jezika i književnosti, nastavnički smjer, stekla je akademski naziv profesor, koji se piše iza imena i prezimena (Sandra Horvat, prof.).

U bolonjskom su obrazovnom sustavu tri stupnja visokog obrazovanja.

Završetkom preddiplomskoga sveučilišnog ili trogodišnjega stručnog studija stječe se akademski naziv sveučilišni/stručni prvostupnik uz naznaku struke (sveučilišni prvostupnik (baccalaureus/baccalaurea) kroatologije), čija se kratica piše iza imena i prezimena (Zlatko Horvat, univ. bacc. croat.).

Slijedi diplomski sveučilišni studij, čijim se završetkom stječe akademski naziv magistar uz naznaku struke (magistar kroatologije), odnosno specijalistički diplomski stručni studij s akademskim nazivom stručni specijalist uz naznaku struke (stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija). Njihove se kratice također pišu iza imena i prezimena osobe (Zlatko Horvat, mag. croat.; Sandra Horvat, struč. spec. ing. techn. inf.).

Ovdje je važno napomenuti da magistri struke nikako nisu istovjetni magistrima iz „staroga“ obrazovnog sustava, koji su završili poslijediplomski znanstveni studij i obranili magistarski rad. Time su stekli titulu magistra znanosti koja se piše ispred imena i prezimena (mr. sc. Zlatko Horvat).

Treći stupanj u hrvatskom obrazovnomu (bolonjskom) sustavu jest poslijediplomski sveučilišni studij, čijim se završetkom stječe akademski stupanj doktor znanosti uz naznaku znanstvenog, odnosno umjetničkoga polja i grane (doktor/doktorica znanosti iz polja geoznanosti, grane geografije). Ova se titula piše ispred imena i prezimena – dr. sc. Zlatko Horvat. Želimo li istaknuti i akademski naziv studija koji je završio, pisat ćemo ovako: dr. sc. Zlatko Horvat, mag. math.

 

 *    *    * 

Iskreno se nadamo da vam se svidio članak koji ste pročitali, da ga smatrate korisnim i zanimljivim te da ćete uistinu primjenjivati ovo što ste pročitali, odnosno naučili. Ovo je prvi naš članak nakon višemjesečne stanke, svakako inspiriran i ovogodišnjim, jubilarnim Interliberom te je vrijeme da nastavimo s jezičnom edukacijom.

Do sljedeće, skore prilike, uz obvezan posjet Interliberu, pozivamo vas da pročitate i prethodne naše članke iz triju jezičnih rubrika koje se zovu Jezična škrinjica, Zrnca znanja i Nepismenosti naše svagda(š)nje. Svaki od navedenih naziva ujedno je i poveznica na predmetnu rubriku, gdje ćete pronaći sve članke o kojima je riječ.

 

 

INTERLIBER, jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga i učila

7. – 12. 11. 2017.

 

Najomiljeniji sajam za sve generacije Interliber ove godine obilježava svoje jubilarno, 40. izdanje.

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, platforma je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba.

Predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 m² iz 16 zemalja.

 Posjetitelje očekuju puni paviljoni, novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi, dodjele književnih nagrada.

 

Sve to samo je dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na izložbenim prostorima izlagača i na pozornici u paviljonu 6.

 

Na galeriji paviljona 5 svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima.

 

Posebno izdvajamo kviz znanja Interlibera – HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola koji radimo u suradnji s Hrvatskim kviz savezom, aukciju starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar, akciju darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara te Zajednicom nakladnika i knjižara.

 

Atraktivnosti Interlibera pridonijet će još veći i još zanimljiviji Znanstveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj koji se organizira u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, gdje će posjetitelji uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti prenošenjem znanja na praktičan i zabavan način.

 

Jubilarni, 40. Interliber obilježit će se posebnim slavljeničkim kulturno-glazbenim programom pod nazivom „Interliber 40“ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

 

Tijekom šest dana održavat će se na galeriji paviljona 5 premium program eminentnih urednika sastavljen od triju dijelova: dječjeg programa (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovnog (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

 

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje cjelodnevna dobra glazba uz nastupe DJ-a i glazbenih bendova.

 

U svim paviljonima posjetitelji će moći kao i dosad ostaviti knjige na posebnome mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost je ove godine i prostor za prematanje beba – baby room uz Knjižider u paviljonu 6.

 

Ulaz će, kao i uvijek, biti besplatan. I ove godine očekujemo brojne književne i glazbene goste te oko 130.000 posjetitelja.

 

Više o svemu možete pronaći na internetskim stranicama Zagrebačkog velesajma ili na službenoj Facebook-stranici sajma (ovi nazivi ujedno su i poveznice na predmetne internetske stranice).

 

 

 

 

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*