Select a page

Usprkos i unatoč

Usprkos i unatoc, koji je prijedlog pravilanUsprkos porazu Hrvatska ide dalje: Makedonci spasili stvar, naslov je ovo objavljen još 16. rujna 2012. godine na jednom od najuglednijih hrvatskih sportskih portala.

Iako nije riječ o nikakvoj kardinalnoj jezičnoj pogreški koja se skriva u njemu, nas je potaknuo da ga izvučemo duboko iz svojeg arhiva i zapitamo se kada je i kako pravilno rabiti prijedlog usprkos, a kada unatoč.

Oba su ova prijedloga naravno pravilna, jedan ne isključuje drugi, no zanimljivo je vidjeti kada je koji od njih pravilno rabiti.

Prvo što valja znati želimo li pravilno rabiti ove prijedloge jest to da usprskos valja rabiti ispred živoga, a unatoč ispred neživoga:

Usprkos tebi, meni ili Marku, ali: unatoč radosti, nerazumijevanju, vjetru, odricanju….

 

Nadalje, pogrešna je uporaba obaju ovih prijedloga uz genitiv, a pravilna uz dativ (umjesto unatoč nevremena treba unatoč nevremenu; umjesto usprkos Zvonimira treba usprkos Zvonimiru).

Prijedlozi su usprkos i unatoč bliskoznačni, a osim navedene razlike u uporabi ispred živoga, odnosno neživoga, postoje još neke finese, sitne razlike koje bi mogle biti zanimljive jezičnim znalcima, a lektorima i nastavnicima hrvatskoga jezika pogotovo. Riječ je o naputcima koje sugerira određena stručna literatura, no koji se zapravo kose s preporukom pisanja ispred živoga/neživoga pa im mi zapravno nismo skloni.

Ti naputci kažu kako prijedlog usprkos dolazi tada kada je riječ o svjesnoj radnji (o radnji na koju se svjesno može utjecati): Usprkos savjetima, učinio je po svojemu, ali: Unatoč nevremenu sretno je stigla kući. Također, ista literatura sugerira kako prijedlog usprkos izriče viši stupanj protivljenja nego prijedlog unatoč: Usprkos svim pokušajima da ga spriječe, ipak je sretno stigao na odredište. Unatoč najnovijim događajima, život je tekao dalje.  

Kao što vidimo, čak ni stručna literatura ne drži se dosljedno vlastitih preporuka pravilne uporabe ovih dvaju prijedloga. Kako ne bi bilo nikakve zabune, mi preporučujemo rabiti prijedlog usprkos ispred živoga, a unatoč ispred neživoga, isključivo uz dativ.

Sve ostalo smatramo zbunjujućim čak i za nas koji se jezikom bavimo, a o govornicima hrvatskoga jezika kojima taj jezik nije struka ni posao da ni ne govorimo…

Je li poraz iz gore navedenoga naslova nešto na što se svjesno može utjecati doista je teško ocijeniti pa je samim time teško odrediti je li autor predmetnoga naslova upotrijebio pogrešan prijedlog usprkos ili je pak trebao napisati unatoč.

 

Ako vam se ovaj naš članak sviđa, kliknite molimo na maleno srce odmah niže desno. Obrazac je pak za komentare nešto niže, svaki vaš komentar je dobrodošao i s radošću ćemo odgovoriti na nj. Također, bit će nam drago podijelite li ovaj članak sa svojim prijateljima i bližnjima na društvenim mrežama. Ne zaboravite, pozitivne vibracije i znanje valja širiti… ?

4 komentara

 1. Sonja 21.05.2016. Komentiraj

  Poštovani Editore,
  Čestitam na odličnom pojašnjenju priloga usprkos i unatoč. Hvalevrijedno je to zrnce znanja koje sam već proslijedila. Nažalost, ima onih kojima to nije “sjelo” ili nisu bili na satu hrvatskoga jezika kad se o tome raspravljalo. Značenjska razlika, a shodno tome i uporaba spomenutih priloga, posve je logična. Stoga nemam komentara. No ne mogu propustiti priliku da vam zahvalim. S nestrpljenjem očekujem sljedeće Nepismenosti naše svagda(š)nje.
  Srdačno,
  Sonja

 2. Author
  Editor.hr 24.05.2016. Komentiraj

  Draga Sonja,

  Zahvaljujemo i mi Vama na još jednom predivnome javljanju. Trebamo li uopće reći da ste nas, kao i uvijek, jako razveselili svojim komentarom? U razdoblju između Vašega komentara i našega odgovora na nj već smo objavili nove Nepismenosti naše svagda(š)nje, u kojima sasvim slučajno ponovno obrađujemo upravo glagolske inačice zahvaliti i zahvaliti se. Nadamo se da Vam se i taj naš članak sviđa te da ga smatrate zanimljivim i korisnim… 🙂
  Do sljedeće prilike srdačno Vas pozdravljamo!

  Vaš

  Editor.hr

 3. karlo 04.09.2016. Komentiraj

  Poštovani Editor.hr,

  iskrene pohvale za predan i mukotrpan rad.

  Zanima me sljedeće:

  unatoč svemu?
  usprkos svemu?

  Dakle, koji je oblik pravilnije koristiti i zašto?

  Unaprijed zahvaljujem!

  Vaš čitatelj

  • Author
   Editor.hr 06.10.2016. Komentiraj

   Dragi Karlo,

   Zahvaljujemo Vam na javljanju i ugodnim pohvalama. Ako ste pažljivo pročitali ovaj naš članak, zasigurno Vam je jasno da je sukus većine napisanoga zapravo to da se usprkos rabi ispred živog, a unatoč ispred neživoga. Dakle, pravilno je reći i pisati unatoč svemu, ali usprkos svakome. Iskreno se nadamo da je ovo tek početak Vašega čitanja i komentiranja naših članaka te da ćemo se uskoro opet „sresti“ u komentarima. Dotada, srdačno Vas pozdravljamo. 🙂

   Vaš

   Editor.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*