Select a page

Sklonidba brojeva

?????????????????????????????????????????????????????Sklonidba brojeva ili mijenjanje brojeva po padežima jedno je od općih mjesta gdje se učestalo griješi u govoru i pismu, kako u kolokvijalnomu (razgovornom) jeziku tako i u službenim dopisima i tekstovima te u tiskovinama i na internetskim portalima.
Pravilo je zapravo vrlo jednostavno, u hrvatskome su standardnom jeziku brojevi od jedan do četiri sklonjivi, tj. promjenjive su riječi te imaju više oblika.

No u praksi se brojevi često ne sklanjaju, nego se upotrebljava tzv. okamenjeni akuzativ (npr. jednadžba s tri nepoznanice, došla je s četiri prijateljice, ugovor između dvije tvrtke).

U ovim i sličnim primjerima bolje je upotrijebiti brojeve u odgovarajućim padežnim oblicima: jednadžba s trima nepoznanicama, došla je s četirima prijateljicama, ugovor između dviju tvrtki.

 

 

Broj dva se uz imenicu u muškomu i srednjem rodu sklanja ovako:

nominativ, akuzativ, vokativ = dva prijatelja; genitiv = dvaju prijatelja; dativ, lokativ, instrumental = dvama prijateljima.

Uz imenicu u ženskom rodu broj dva sklanja se ovako:

nominativ, akuzativ, vokativ = dvije prijateljice; genitiv = dviju prijateljica; dativ, lokativ, instrumental = dvjema prijateljicama.

Brojevi tri i četiri imaju iste oblike za sva tri roda.

Broj tri i imenica uz njega sklanjaju se ovako:

nominativ, akuzativ, vokativ = tri prijatelja/prijateljice; genitiv = triju prijatelja/prijateljica; dativ, lokativ, instrumental = trima prijateljima/prijateljicama.

Broj četiri i imenica se uz njega pak sklanjaju ovako:

nominativ, akuzativ, vokativ = četiri prijatelja/prijateljice; genitiv = četiriju prijatelja/prijateljica; dativ, lokativ, instrumental = četirima prijateljima/prijateljicama.

Mišljenje je nekih jezičara kako se u slučajevima kada se ispred brojeva dva, tri i četiri nalazi prijedlog, oni mogu i ne moraju sklanjati (npr. između dva putovanja, pokraj tri stabla, ispod četiri balkona…), što smatramo vrlo diskutabilnim jer je zapravo nejasno o kojim je točno prijedlozima riječ.

Vezano uz to mišljenje, dovoljno je pogledati primjere s početka ovog teksta gdje su ispred brojeva prijedlozi s i između: jednadžba s trima nepoznanicama, došla je s četirima prijateljicama, ugovor između dviju tvrtki…

Kada se međutim broj dva, tri ili četiri nalazi iza prijedloga ili priloga, a ispred vremenske ili koje druge mjerne jedinice na koju se odnosi (sekunda, minuta, sat, dan, tjedan, mjesec, godina, kilogram, dekagram, litar/litra…), tada ga nije potrebno sklanjati (deklinirati), primjerice:

Došao je prije tri minute.

Raspolagala je s dvije godine.

Sve je napravio u dva tjedna.

Tijekom tri mjeseca pogledao je sve Almodóvarove filmove.

U četiri kilograma naranči nalazi se velika količina vitamina C.

Ponudio ga je s dvije litre hladne limunade.

Sklonidba se inače još naziva i deklinacijom, dok inačice sklanjanje i dekliniranje ne preporučujemo jer je u hrvatskome standarnom jeziku prisutna tendencija da se, kad god je to moguće, glagolske imenice zamijene prikladnom imenicom ili glagolom.

Budući da su pogreške u pisanju brojeva više pravilo nego iznimka, zavirili smo u svoj arhiv i ostali zatečeni pronađenim. U sljedećoj našoj „nepismenosti“ predstavit ćemo vam gotovo nevjerojatne primjere pogrešne uporabe i sklonidbe brojeva, bit će vrlo zanimljivo…

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*