Select a page

Prvi MMA šampion organizacije FFC

Untitled 171U petak navečer (03. listopada 2014.) doznali smo tko su prvi prvaci hrvatske borilačke organizacije Final Fight Championship. U MMA-u, u kategoriji do 66 kg, to je hrvatski borac Antun Račić.

U kick-boksu, u kategoriji do 70 kg, prvak je pak slovenski predstavnik Samo Petje.

Čestitamo borcima na osvojenim vrijednim titulama i pojasevima!

No kakve to ima veze s našom rubrikom „Nepismenosti naše svagda(š)nje“ u kojoj o hrvatskome jeziku nastojimo učiti iz pogrešaka dugih i pritom se zabaviti?

Naime, u subotu, 04. listopada 2014., dan nakon predmetnoga FFC-ovog borilačkoga spektakla, na uglednom je hrvatskome borilačkom portalu osvanuo naslov „Antun Račić, prvi MMA šampion organizacije FFC!“.

 

Ako ste pažljivo čitali našu prethodnu „nepismenost“ pod nazivom „Šampionski FFC pojasevi“, jasno vam je kako se i ovdje u naslovu kriju najmanje dva jezična propusta.

O imenici šampion nepotrebno je, smatramo, više trošiti riječi – dovoljno je pročitati prethodnu „nepismenost“. Očito je riječ o nekom pomodnome hiru novinara i nazovinovinara, koji nažalost često (bez ikakvoga kritičkog promišljanja) prepisuju jedni od drugih, pa se nadamo da će ih to uskoro proći.

Ovo nas malo podsijeća na onu narodnu: „Vidjela žaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu…“

Drugi je propust ponovno izostanak spojnice, ovaj put između kratice MMA i imenice šampion (koja bi trebala glasiti prvak); za bolje razumijevanje i ovog propusta upućujemo vas na našu prethodnu nepismenost naslovljenu „Šampionski FFC pojasevi“. Najiscrpniji pak naš članak o spojnici (još jedno jezično blago iz naše Jezične škrinjice) nosi naslov „Crtica i spojnica – kruška i jabuka“, a objavljen je još 29. srpnja 2014. godine.

 

FFC 14 okom kamere

Izvrsna hrvatska borilačka organizacija, definitivno najbolja u regiji i jedna od najboljih u Europi potrudila se ovaj spektakularni sportski događaj popratiti i kvalitetnim fotografijama.

No na jednom od specijaliziranih borilačkih portala ponovno su se potrudili „uprskati stvar“ pa su u naslovu velikim tiskanim slovima pogrešno naveli FOTO GALERIJA umjesto FOTOGALERIJA.

Naime, u hrvatkom je jeziku sporni foto- zapravo vezani leksički morfem te se piše spojeno s riječju ispred koje se nalazi i uz koju se veže.

Vezanim smo leksičkim morfemima već posvetili jedno jezično blago u našoj Jezičnoj škrinjici. Riječ je o vrlo korisnom članku koji također preporučujemo jer poznavanje takvoga gradiva, mišljenja smo, definitivno spada u opću kulturu.

 

Naglasili bismo samo još jednom kako je naslov „Antun Račić, prvi MMA šampion organizacije FFC!” objavljen na specijaliziranome borilačkom portalu čiji čitatelji i te kako dobro znaju što je Final Fight Championship, tj. FFC te nije bilo nikakve potrebe u nj gurati imenicu organizacija koja na određeni način pojašnjava što je to FFC. Nastao je tako nepotrebno dugačak, kobasičast i kompliciran naslov, koji je mogao glasiti jednostavno „Antun Račić, prvi MMA-prvak FFC-a!” ili eventualno „Antun Račić, prvi MMA-prvak Final Fight Championshipa!”. No ovo već nema toliko veze s hrvatskim jezikom, riječ je o osnovama novinarstva…

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*