Select a page

Njezino veličanstvo crtica

Kruska crticaU prošlom smo se jezičnome blagu pod nazivom “Crtica i spojnica – kruška i jabuka” prisjetili koja je razlika između razgodaka i pravopisnih znakova, naglasivši veliku razliku između crtice i spojnice. U istom smo vas blagu detaljno upoznali s jabukom spojnicom, a sada vas upoznajemo s kruškom crticom.

Crtica (–) se od spojnice (-) razlikuje prije svega grafički, dakle nešto je duža od spojnice i piše se s razmacima (bjelinama) s obiju njezinih strana. Kao razgodak, crtica se rabi za označivanje stanke, i to jače, naglašenije od one izražene zarezom. U rečenici se često rabi umjesto zareza, zagrade, navodnika pa i dvotočja (dvotočke).

Crticama se odvajaju umetnute, tj. naknadno dodane riječi i rečenice, kada se umetnuti dio želi naglasiti ili pak naznačiti da su duže stanke: Jučer sam pojeo – nećete vjerovati – sâm samcat tri porcije graha s kobasicama. Nisi bila spremna – niti najmanje – preuzeti odgovornost za svoje postupke.

Crtica se stavlja i ispred nečega što dolazi neočekivano, suprotno prethodnom dijelu rečenice: Pojeo sam tri tanjura graha s kobasicama, i još sam uvijek – gladan!

Crtica se – kao razgodak – često rabi i u poslovičnim rečenicama: Mladost – ludost. Kakav otac – takav sin.

Crtica pak kao pravopisni znak prvenstveno zamjenjuje prijedlog do:

Doći ću za 10 – 15 minuta. Osim što je bio prvi hrvatski ban pučanin, Ivan Mažuranić (1814. – 1890.) ostat će zapamćen i kao vrstan književnik, autor povijesnog epa “Smrt Smail-age Čengića” . Vozili smo prosječnom brzinom 90 – 100 km/h.

Međutim, ukoliko ispred broja piše prijedlog od, tada treba između brojeva umjesto crtice pisati prijedlog do: U Primoštenu sam ljetovao svako ljeto od 1988. do 2007. godine.

Crticu je, kao pravopisni znak, ispravno pisati i kada se želi označiti udaljenost između dvaju ili više mjesta, ili pak smjer kretanja od jednoga do drugog mjesta: Autocesta Zagreb – Split najveći je dio godine vrlo sigurna i prohodna. Cestovna udaljenost Rijeka – Zagreb iznosi 184 km.

Crticom se također vežu dva uzastopna naziva ili imena trajno ili privremeno združena u međusoban odnos: Ponovno su zabilježeni neredi na utakmici Dinamo – Hajduk.

Valja napomenuti kako se pri bilježenju stranica u bibliografskim podacima crtica iznimno piše bez bjelina: str. 156–184.

 

Ako ste uistinu pažljivo pročitali prošlo i ovo jezično blago, zasigurno se slažete s nama da je crticu i spojnicu – baš kao krušku i jabuku – neuputno trpati u isti koš, a još je neuputnije poistovjećivati ih.

Pozivamo vas da komentirate naše tekstove. Svaki vaš komentar je dobrodošao, on će nam pomoći da naše jezične rubrike učinimo još zanimljivijima i korisnijim.

 

1 Komentar

  1. Martina Baričević 10.02.2016. Komentiraj

    Odličan članak. Hvala na lekciji, zaista je korisna.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*