Select a page

Nevolja s grudima

Nevolja s grudima, slika 1‘Grudi mi izgledaju poput polu napunjenih kondoma’, naslov je članka objavljenog 5. veljače 2014. godine na jednom od najpopularnijih hrvatskih senzacionalističkih portala.

Naime, Vicky Pattison, zvijezda tzv. reality showa* „Geordie Shore“, u šest je mjeseci smršavjela čak 19 kilograma vježbajući u teretani, no sada se žali na svoje smanjene grudi smatrajući kako izgleda poput petogodišnjeg dječaka.
Ovaj nekima možda primamljiv naslov krije u sebi čak dvije jezične nepravilnosti koje mi uobičajeno nazivamo nepismenostima, od kojih je jedna uistinu kardinalna.

Uočavate li ih, znate li o čemu je riječ? Nama u oči ponajprije upada upravo ova kardinalna.

 

 

Polu napunjen?!

Polu- je u hrvatskom jeziku prefiks te se kao takav piše zajedno (spojeno) s riječju ispred koje se nalazi i uz koju se veže. Brojni su primjeri pravilne uporabe ovog prefiksa: poluvodič, poluautomatska (puška), poluproizvod, polupismen, polupijan, polurazbijeno, polutrajna (kobasica)….
Rijetkost je u nekom istaknutome naslovu poput gore navedenoga pogrešno napisan ovaj prefiks, razdvojen od pridjeva (ili imenice) ispred kojeg se nalazi. Prefiksima ćemo, kao opširnijoj i vrlo zanimljivoj temi, uskoro posvetiti jedno blago za našu Jezičnu škrinjicu.

Ovdje ćemo još samo spomenuti kako je Dinamu, nogometnom klubu iz Zagreba, u nazivu ispred nogometni klub prije nekog vremena dodan pridjev građanski. Samim time, i kratica NK postala je GNK. Tada smo vrlo često u medijima mogli čuti i vidjeti izvršnog predsjednika kluba koji je isticao kako je nazivu kluba dodan prefiks građanski, ponekad i prefiks G u kratici GNK. Naravno, to nema veze s istinom jer građanski je pridjev, a G u GNK je samo sastavni dio složene kratice nastale od početnih slova svakog člana izraza koji je u njoj kraćen.

 

Pogrešna uporaba polunavodnika

Druga nepismenost odnosi se naravno na pogrešnu uporabu polunavodnika. O pogrešnoj smo uporabi polunavodnika već pisali u istoj ovoj rubrici, 8. lipnja 2014. u članku pod naslovom „Uoči SP ili uoči SP-a?“, 4. veljače 2015. u članku pod naslovom „Mali antimadridista“ te 24. veljače 2015. godine u članku naslovljenom „Englezi u lovu na Rakitića“.

Tada smo naučili (ili utvrdili) da polunavodnici služe kako bismo u rečenici koja je u navodnicima označili riječi koje bi inače bile označene navodnicima ili bismo ih sukladno pravopisnim pravilima trebali tako označiti.

 

Nevolja s grudima, slika 2Nadalje, u novinarstvu je velik broj slučajeva gdje novinari (ili osobe koje rade taj posao) jednostavno kopiraju tekstove i naslove ne provjeravajući uopće što su napisali, tj. kopirali.

Na taj način tzv. copy/paste novinari ne znajući često šire nepismenost, u krajnjim slučajevima i izvan granica Republike Hrvatske.**

Budući da je internet globalni medij koji ne poznaje državne i mnoge druge granice, tako je sporni naslov osvanuo na portalu grada u sjeverozapadnom dijelu susjedne nam Bosne i Hercegovine…

 

 

 

 

* Naziv reality show u hrvatskome jeziku još nema kvalitetnu zamjenu pa se uglavnom rabi ova engleska inačica. Imate li možda neki prijedlog, kako bi glasila kvalitetna hrvatska zamjena za reality show?

** U nekim slučajevima nije riječ o copy/paste novinarima, nego određene internetske stranice i portali prenose članke s drugih stranica i portala navodeći uredno izvor te link (poveznicu) na izvorni članak, no nepismenost se i na taj način širi jer takve stranice i portali uglavnom ne navode što je pogrešno napisano u naslovima s jezičnim nepravilnostima, tj. nepismenostima.

2 komentara

 1. Tomislav 27.06.2015. Komentiraj

  Odličan članak.

  Što se tiče naziva reality show, osobno smatram kako bi prikladan prijevod glasio zabavni program izmijenjene ili prilagođene stvarnosti.

  • Author
   Editor.hr 27.06.2015. Komentiraj

   Dragi Tomislave,

   Zahvaljujemo Vam na javljanju i pohvali članka. Vrlo je zanimljiv Vaš prijedlog hrvatske inačice naziva reality show, koji doista zorno opisuje o kakvom je programu, tj. emisiji riječ. Jedva čekamo pročitati i druge prijedloge, ovo postaje jako zanimljivo… 🙂
   Vas pozivamo da pročitate i komentirate i ostale naše članke. Veselimo se svakom Vašemu komentaru, i na svaki ćemo Vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

   Vaš

   Editor.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*