Select a page

Nepismenosti naše svagda(š)nje

Nepismenosti nase svagda(s)nje 09-09-14Zaronite u more primjera nepismenosti s kojima se svakodnevno susrećemo na hrvatskim internetskim stranicama i portalima, ali i u drugim javnim medijima te – zabavljajući se – obogatite i unaprijedite svoje poznavanje hrvatskoga standardnog jezika.

Ovu zanimljivu edukativnu jezičnu rubriku oformili smo za vas vodeći se starom poznatom uzrečicom koja kaže kako je bolje učiti na tuđim nego na vlastitim pogreškama. Pedagozi i psiholozi slažu se s načelom da se lakše uči i bolje pamti učeći na primjerima, posebice ilustriranim ili potkrijepljenim slikama i fotografijama.

Rubrika „Nepismenosti naše svagda(š)nje“ objedinjuje navedenu uzrečicu i predmetno načelo – u njoj ćete pronaći brojne primjere nepismenosti koje potkrepljujemo stručnim komentarima baziranim prvenstveno na službenome hrvatskom pravopisu*.

 

 

Posebno napominjemo kako svrha ove rubrike nije blatiti ni crniti autore nepismenosti; dapače, na određeni smo im način čak i zahvalni jer nam – doduše nesvjesno – nesebično omogućuju da zajedno s vama učimo na njihovim primjerima.

Sve tekstove u Nepismenostima našim svagda(š)njim, kao i u Jezičnoj škrinjici i Zrncima znanja redovito osvježavamo i nadopunjujemo, tako da su uvijek „svježi“ i aktualni – bez obzira na datum prve objave.

* U slučajevima gdje sporni primjeri nisu navedeni ili su pak nedovoljno pojašnjeni u službenome hrvatskom pravopisu (Hrvatski pravopis, grupa autora, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2013.), služimo se dodatnom, najrelevantnijom stručnom literaturom – jezičnim savjetnicima, rječnicima i ranijim pravopisima. Kompletna lista stručne literature dostupna je na upit.

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*