Select a page

Miočić se zahvalio Predsjednici

Miocic se zahvalio predsjednici, zahvaliti ili zahvaliti seMiočić se i službeno zahvalio Predsjednici Hrvatske! Naslov je ovo objavljen 20. svibnja 2016. na uglednom hrvatskome borilačkom portalu.

Stipe je Miočić naime postao novi UFC-ov prvak teške kategorije nokautiravši na priredbi UFC 198 u brazilskoj Curitibi dotadašnjeg prvaka, Brazilca Fabricija Werduma. Među brojnim čestitkama za ovo izvanredno sportsko dostignuće (riječ je o najprestižnijoj tituli slobodne borbe, u najcjenjenijoj kategoriji) našla se i ona hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

„Bravo Stipe! Tako se povezuje domovinska i iseljena Hrvatska“, riječi su Predsjednice, a Miočić joj je zahvalio na Facebooku, na engleskome i hrvatskom jeziku. Pročitamo li samo malo pažljivije ovu prethodnu rečenicu, vidjet ćemo da se ona ipak razlikuje od naslova s borilačkog portala. U predmetnom se naslovu Stipe naime zahvaljuje Predsjednici, a u našoj joj rečenici zahvaljuje.

Iako možda ne izgleda tako, riječ je o velikoj značenjskoj razlici: zahvaliti se znači „ljubazno koga odbiti“ (povratni glagol), dok zahvaliti znači izraziti kome zahvalnost, riječima mu/joj priznati učinjeno dobro (neprijelazni glagol).

Pogledavši Miočićevu zahvalu Predsjednici na Facebooku uvjerili smo se kako Stipe nije Predsjednicu ljubazno odbio (kao što sugerira gore navedeni naslov), nego joj je vrlo srdačno zahvalio dodavši da mu jako znači njezina čestitka.

O razlici između neprijelazne i povratne inačice predmetnoga glagola već smo pisali u našoj rubrici Zrnca znanja 19. listopada 2014., u članku „Zahvaliti ili zahvaliti se?“, ali i u Nepismenostima našim svagda(š)njima 24. listopada 2014. u članku „Zahvaljujem mu se što mi je spasio život“ te 7. lipnja 2015. u članku „Luka Modrić i pogrešan prijevod“…

 

Zanimljivo je uočiti

Zanimljivo je također ovdje uočiti to da smo – osim u naslovu – u ovom članku triput pisali Predsjednica s velikim početnim slovom, što je pravilno samo ako pišemo tu titulu iz poštovanja i ako ona mijenja (predstavlja) određenu konkretnu osobu, tj. ako umjesto njezina imena i prezimena pišemo tu titulu, koja u tom slučaju preuzima svojstvo osobnog imena. U uvodnom pak tekstu predsjednica piše s malim početnim slovom (kao opća imenica) jer se nalazi ispred njezina imena i prezimena te titula u tom slučaju ne mijenja, ne predstavlja konkretnu osobu (usp. papa Ivan Pavao II., ali Papa ako se misli na tog ili nekoga drugoga konkretnog papu). Zanimljivo, zar ne?

Pisanju velikih i malih slova, vrlo opširnoj i kompleksnoj temi, posvetit ćemo uskoro više blaga u našoj Jezičnoj škrinjici, već radimo na tome…

 

Sviđa vam se ovaj članak, smatrate ga korisnim i zanimljivim?

Ako je vaš odgovor potvrdan, kliknite molimo na maleno srce odmah niže desno i podijelite ga sa svojim prijateljima i bližnjima na društvenim mrežama. Također, obrazac za komentare nešto je niže; svaki vaš komentar je dobrodošao i rado ćemo odgovoriti na nj. Ne zaboravite, pozitivne vibracije i znanje valja širiti… 🙂

 

1 Komentar

  1. MARIO.S 05.01.2019. Komentiraj

    zahvaliti se znači „ljubazno koga odbiti“ (povratni glagol) ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    TKO koe smislio ovu idijotariju???????

    Zahvaliti se znaci i UVIJEK ce znaciti pozitivno i uctivo se zahvaliti nekomu za neko dobro delo, rijec ili bilo sto…

    Znaci li to da vise od pol hrvatske ne zna sto znaci “ZAHVALITI SE” ???????????????????????????

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*