Select a page

Miesha razočarana UFC-om

Miesha Tate razocarana UFC-omMiesha Tate: Razočarana sam s UFC-om! Ovako glasi naslov objavljen 22. rujna 2015. godine (baš kad i ovaj naš članak) na uglednom hrvatskome borilačkom portalu.

Ljubitelji slobodne borbe i oni upućeniji znaju da je zgodnoj UFC-ovoj borkinji predsjednik ove borilačke organizacije, Dana White, prije posljednje njezine borbe (protiv Jessice Eye), u slučaju pobjede, bio obećao napad na titulu u bantam-kategoriji, tj. borbu protiv aktualne prvakinje Ronde Rousey. 

Jessica Eye poražena je u toj borbi, a borilačka javnost očekivala je najavljenu treću borbu Tate s Rousey…

 

 

Miesha, koja je nedavno u glasovanju čitatelja istog ovoga borilačkog portala osvojila i laskavu titulu najljepše UFC-ove borkinje, razočarana je time što unatoč predsjednikovu obećanju i pobjedi nad Jessicom Eye ipak nije dobila priliku boriti se za titulu prvakinje bantam-kategorije. Tu je priliku umjesto nje dobila Holly Holm, nekadašnja višestruka svjetska boksačka prvakinja koja u slobodnoj borbi nema ni približno iskustvo i rezultate kao Tate.

No dobro, kakve sve to zajedno zapravo ima veze s našom rubrikom Nepismenosti naše svagda(š)nje?

Naravno, razlog je ponovno prijedlog s, koji je u navedenom naslovu suvišan. Pravilno pročitan, drugi dio spornog naslova, iza dvotočke (Razočarana sam s UFC-om), govori nam kako je Miesha zajedno s UFC-om razočarana nekim ili nečim.

Identičan smo primjer nepismenosti imali i u članku „Conor McGregor opsesija Jenne Jameson“, objavljenome 10. svibnja 2015., a koji se referira upravo na hrvatski borilački portal o kojem je i sada riječ.

Naime, autor je i ovog novoga naslova ne znajući pogrešno preveo, ovaj put, Mieshine riječi. Tate je zapravo željela reći kako je razočarana UFC-om, a ne kako su ona i UFC zajedno razočarani nekim ili nečim trećim.

Često dakle jedno maleno slovo – pogotovo kada je riječ o prijedlogu – može činiti veliku razliku u značenju napisanog ili izgovorenoga. Upućeniji i obrazovaniji čitatelj u ovakvim slučajevima može ostati i te kako zatečen i zbunjen pročitanim. Sjetimo se samo Anthonyja Collinsa, Engleza kojeg smo upoznali u našem članku „Poturak se zabavljao se 2“ (objavljenomu 18. kolovoza 2014.) te ponovno sreli u člancima „Tko je kriv za nikad manju posjetu?“ (objavljenom 10. rujna 2014.) i „Stvarna zaduženost banaka“ (objavljenome 03. rujna 2015.)…

Želite li doznati više o prijedlogu s ili sa, rado vam preporučujemo jedno od naših najčitanijih blaga iz Jezične škrinjice, „Prijedlog s/sa“ (objavljeno 14. studenoga 2014.). O nepotrebnoj smo i nepravilnoj uporabi ovog prijedloga pisali i u dvjema našim „nepismenostima“ naslovljenima „Brojčane nepismenosti“ i „Brojčane nepismenosti 2“ (10. ožujka 2015., odnosno 24. ožujka 2015.).

U ovom je članku naravno riječ o instrumentalu, vrlo zanimljivom padežu čije je osnovno značenje sredstvo. U Mieshinu je slučaju, tj. u našemu naslovu ovoga članka pak riječ o subjektnom instrumentalu koji se rabi u pasivnim konstrukcijama za oznaku pokretača radnje, najčešće kada je pokretač (uzročnik) kakva vanjska ili unutarnja neživa sila, primjerice: čamac nošen valovima, muškarac pogođen spoznajom, majka shrvana tugom

Instrumental pak s prijedlogom s/sa ima tzv. socijativno značenje – značenje društva, udruženosti, prostornog zajedništva predmeta i slično, naprimjer: trčao je s torbom u ruci, posvađala se s prijateljicom, poslušao ju je sa zanimanjem

Instrumentalom se ovdje nećemo detaljnije baviti jer padežima kanimo u budućnosti posvetiti najmanje sedam blaga za našu Jezičnu škrinjicu. 🙂

Klikom na maleno srce niže desno potvrđujete da vam se članak „Miesha razočarana UFC-om“ sviđa te da ste naučili ili utvrdili nešto korisno i zanimljivo.

Ne zaboravite, pozitivne vibracije i znanje valja širiti… Podijelite ovaj članak sa svojim bližnjima na društvenim mrežama. Niže se nalaze i linkovi (poveznice) za pristup na Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn i Pinterest. Obrazac za komentare također je nešto niže, svaki nas vaš komentar veseli te ćemo se potruditi u najkraćemu mogućem roku odgovoriti na nj.

 

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*