Select a page

Mali antimadridista

Mali antimadridistaVelika Realova nada inficirana Barcinim ‘virusom’: Mali antimadridista!
Ovako glasi naslov objavljen još 28. lipnja 2013. godine na jednom od najuglednijih hrvatskih sportskih portala.

U vrijeme kada je ovaj članak bio objavljen jako se puno pisalo o Iscu, španjolskomu mladom reprezentativcu kojeg je Real Madrid bio doveo iz Malage.

No zašto smo zapravo iz svojeg arhiva izvadili ovaj naslov i uvrstili ga u rubriku Nepismenosti naše svagda(šnje)?

Uvjereni smo da u predmetnome naslovu uočavate najmanje jednu nepismenost. Mi ih uočavamo dvije, od kojih je jedna doista kardinalna te smo baš zbog nje ovaj naslov izvukli iz svog arhiva. Pogledajmo o čemu je riječ…

 

Pogrešna uporaba polunavodnika

Prva nepismenost odnosi se na pogrešnu uporabu polunavodnika (‘virusom’). O pogrešnoj smo uporabi polunavodnika već pisali 08. lipnja 2014. godine u ovoj rubrici, u članku pod naslovom „Uoči SP ili uoči SP-a?“.

Tada smo naučili (ili utvrdili) da polunavodnici služe kako bismo u rečenici koja je u navodnicima označili riječi koje bi inače bile označene navodnicima ili bismo ih sukladno pravopisnim pravilima trebali tako označiti.

Ovo je primjer koji smo u lipnju bili naveli te koji jako dobro ilustrira kada je i kako pravilno rabiti polunavodnike:
„Koncert vinkovačkih Majki u Zadru započeo je pjesmom ‘Vrijeme je da se krene’ s istoimenog albuma iz 1996. godine, nakon čega su uslijedili hitovi ‘Mene ne zanima’ i ‘Teške boje’.“

Primjere poput ovoga u gore navedenom naslovu nažalost vrlo često susrećemo u praksi – i svi su odreda pogrešni. Riječ je očito o određenoj „modi“ koja će, nadamo se, s vremenom ipak iščeznuti iz naslova na hrvatskim portalima, u tiskanim i drugim medijima.

 

Antimadridista!?

Ovo je ta kardinalna nepismenost koju spomenusmo i zbog koje smo ovaj naslov izvukli iz svojeg arhiva!
Imenice kao što su taksist, biljarist, pijanist, gitarist, okulist, komercijalist, sadist, materijalist, egoist, hedonist i brojne duge koje završavaju na -ist, a koje predstavljaju zanimanje ili „nositelja“ osobnosti (karakteristike), u hrvatskome jeziku pravilno završavaju upravo tako – na -ist.
U srpskome pak jeziku iste imenice završavaju na -ista te glase taksista, biljarista, pijanista, gitarista, komercijalista, okulistasadista, materijalista, egoista, hedonista

Isto vrijedi i za imenice koje završavaju na -at i -et, primjerice diplomat i atlet koje u srpskom jeziku glase diplomata i atleta. Ovo ne vrijedi za imenice kao što su patrijarhat, konglomerat ili suverenitet jer njihovo značenje nije zanimanje ni „nositelj“ osobnosti (karakteristike).

Ovdje još vrijedi spomenuti i prefiks anti- (u antintimadridista). Prefiksi su naime tvorbene jedinice koje dolaze ispred leksema u prefiksalnoj tvorbi, tj. ispred osnove u prefiksalno-sufiksalnoj tvorbi.

Među prefiksima je mnogo jedinica stranoga podrijetla. One ulaze u tvorbeni fond hrvatskoga jezika s posuđenim prefiksalnim tvorenicama, a kasnije i samostalno sudjeluju u tvorbi novih riječi, primjerice anti-, super-, ultra-.

Pritom se pojavljuju i mješovite tvorenice, tj. prefiksi sinonimni prefiksima domaćeg podrijetla. Među takvima su i kvazi- i pseudo-.

Tuđe prefikse valja, gdje god je to moguće, zamijeniti domaćima: anti- s protu-, a- s ne-, trans- s preko-, pseudo- i kvazi- s nadri- i nazovi-.
U ovom slučaju anti- nije bilo moguće zamijeniti s -protu pa ovo ne smatramo jezičnim propustom ni nepravilnošću. Primjerice, pridjev antitenkovski (npr. u antitenkovska jedinica) možemo i trebamo zamijeniti s protutenkovski (protutenkovska jedinica).
Od ostalih primjera izdvajamo netipičan umjesto atipičan, prekooceanski umjesto transoceanski, nadriliječnik umjesto pseudoliječnik te nazovinovinar umjesto kvazinovinar.

2 komentara

 1. Zdravko 12.02.2015. Komentiraj

  Rado čitam vaše tekstove. Vrlo su poučni i koriste mi u svakodnevnoj poslovnoj korespondenciji i privatnoj komunikaciji, samo tako nastavite 😉

 2. Author
  Editor.hr 12.02.2015. Komentiraj

  Dragi Zdravko,

  Zahvaljujemo Vam na javljanju. Jako nam je drago što rado čitate naše članke te što ih smatrate korisnim kako poslovno, tako i privatno. Pozivamo Vas da ih čitate i komentirate i ubuduće, a mi nastavljamo u istom tonu.

  Vaš

  Editor.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*