Select a page

Korespodencija ili korespondencija?

korespodencija-ili-korespondencija-jezicni-savjeti-hrvatski-jezik-1-2Što je pravilno – korespodencija ili korespondencija?

S jezične je (ligvističke) strane ovo zapravo nepotrebno, možda i smiješno pitanje, no mi smo odlučili ponuditi odgovor na nj potaknuti prije svega brojnim nepravilnim primjerima zabilježenim u praksi te povremenim upitima pristiglim na našu adresu…

Odgovor je zapravo jednostavan, a za njegovo pojašnjenje dobro je vidjeti od koje je zapravo riječi nastala predmetna imenica pa se sada u objema varijantama učestalo pojavljuje u medijima, ali i u svakodnevnoj poslovnoj te svakoj drugoj korespondenciji.

Kao što se i vidi u prethodnoj rečenici, pravilno se piše i kaže korespondencija.

 

 

 

Riječ je naime to latinskog podrijetla (lat. correspondentia znači pisanje pisama, dopisivanje, prepiska), a osim ovog, osnovnoga značenja, korespondencija u hrvatskome jeziku podrazumijeva i sačuvanu zbirku ili izbor iz takvog dopisivanja te redovitu poštu na koju se odgovara (pisma, dopisi, e-pošta pa i sms-poruke).

 

Glagol korespondirati ima pak šire značenje:

 

1. dopisivati se,

2. (s kim, s čim) biti/bivati sličan po funkciji, poziciji te

3. (s kim, s čim) biti/bivati u harmoniji; odgovoriti/odgovarati jedno drugome; podudariti/podudarati se (npr. njezin posao korespondira s njezinim osobnim preferencijama).

 

Suprotno navodima na nekim „edukativnim“ internetskim stranicama, termin korespondent, odnosno korespondentkinja ne označuje samo onoga koji piše (onu koja piše), nego je riječ o terminu puno širega značenja:

 

1. suradnik novina ili časopisa koji se javlja iz nekog mjesta; dopisnik,

2. činovnik koji vodi poslovno dopisivanje ustanove ili tvrtke,

3. osoba ili ustanova koja izvršava financijske i trgovačke naloge za drugu osobu ili ustanovu,

4. osoba koja se dopisuje s kime te

5. stvar ili pojava koja odgovara nekoj drugoj stvari ili pojavi.

 

                                                                   *    *    *

S obzirom na to da smo objema nogama zakoračili u prosinac, adventski, blagdanski mjesec, svakako vam preporučujemo naše zrnce znanja „Blagdansko darivanje“ objavljeno još 20. prosinca 2014., no uvijek aktualno i zanimljivo jer nudi odgovor na pitanje što je pravilno – darovati kome, darovati koga ili darovati što. 🙂

 

Maleno srce, komentar i društvene mreže

Sviđa vam se ovaj naš članak, ponudio vam je odgovor na pitanje o kojemu ste i sami možda razmišljali? Ako je vaš odgovor potvrdan, kliknite molimo na maleno srce niže desno.

Također, sviđa li vam se uistinu ovaj članak te ga smatrate korisnim i zanimljivim, podijelite ga – molimo – sa svojim prijateljima i bližnjima na društvenim mrežama (niže su i poveznice za pristup na Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn i Pinterest). Kao i dosad, pozitivne vibracije i znanje valja širiti…

Obrazac je za komentare pak još malo niže, svaki vaš komentar je dobrodošao i rado ćemo odgovoriti na nj.

4 komentara

 1. Marijan 10.12.2016. Komentiraj

  Prema Rječniku Bratoljuba Klaića pravilno je: KORESPONDENCIJA

  • Author
   Editor.hr 12.12.2016. Komentiraj

   Dragi Marijane,

   Zahvaljujemo Vam na javljanju komentarom ovdje, ali i na našoj Facebook-stranici. Vaša konstatacija je naravno točna jer je upravo to pravilan način pisanja predmetne riječi, o čemu smo uostalom i pisali u ovome našem članku, a što potvrđuju i svi imalo vrijedni rječnici. Iskreno se nadamo da je ovo tek početak Vašeg sudjelovanja u našim aktivnostima na Facebooku te ovdje, na portalu Editor.hr.

   Vaš

   Editor.hr

 2. mario jurković 08.04.2017. Komentiraj

  Korespondencija dolazi iz latinske imenice ženskoga roda ”corespondentio”…dakle, potrebno je znati i ponešto latinskoga. Uostalom, postoji još jedna riječ: ”korespondent” (npr. novinar koji izvještava iz inozemstva). Ako smo upoznati s tom imenicom, stvarno bi nam bilo strano reći ”korespodencija” umjesto ”korespondencija”.

  • Author
   Editor.hr 05.05.2017. Komentiraj

   Dragi Mario,

   Zahvajujemo Vam na javljanju i ovome vrlo, vrlo zanimljivom komentaru. Uvjereni smo da će jako puno naših čitatelja uživati čitajući ga, baš kao što smo uživali i mi. Hvala Vam također što ste našim čitateljima omogućili da nauče nešto novo što možda nisu znali, no u svakom slučaju vrlo zanimljivo. Nadamo se da se uskoro opet „vidimo“ u komentarima naših članaka.

   Vaš

   Editor.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*