Select a page

Jezična škrinjica

editor.hr-skrinjaObogatite i unaprijedite svoje poznavanje hrvatskoga standardnog jezika prateći našu „Jezičnu škrinjicu“. U ovoj zanimljivoj edukativnoj rubrici objavljujemo jezične osvrte i analize te autorske stručne tekstove s područja hrvatskoga jezika pozivajući se na najrelevantniju stručnu literaturu, slijedeći suvremene tijekove hrvatskog standardnoga i razgovornog jezika.

Svrha ove zanimljive jezične rubrike jest potpuno besplatna edukacija posjetitelja naših stranica s ciljem jezičnog usavršavanja zaljubljenika u hrvatski jezik, posebice prevoditelja i lektora, ali i naših klijenata, nastavnika, učenika i studenata te svih zainteresiranih.

S izlaskom službenoga hrvatskog pravopisa (Hrvatski pravopis, grupa autora, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2013.) uvelike je olakšana poslovna i svaka druga korespondencija na hrvatskom jeziku, ponajviše stoga što su riješene brojne jezične dvojbe i nedosljednosti koje su postojale prije njegova izlaska. Naime, sve donedavno se na tržištu (u knjižarama, ali i na kioscima) moglo pronaći 6 ili 7 različitih pravopisa pa su čak i oni koji su željeli pravilno se izražavati u govoru i pismu često ostajali zbunjeni ne znajući po kojem se pravopisu ravnati i čija pravila slijediti.

No i s novim Hrvatskim pravopisom ostala su otvorena mnoga jezična pitanja. S velikom se većinom njegovih rješenja slažemo, ali s nekima i ne u potpunosti. Stoga se u takvim situacijama pri pisanju stručnih tekstova služimo dodatnom, najrelevantnijom stručnom literaturom – jezičnim savjetnicima, rječnicima i prethodnim pravopisima – nastojeći, gdje god je to moguće, popuniti postojeće praznine te navesti čitatelja na kritičko, što objektivnije promišljanje o jeziku i analogiji formiranja pravila naknadno normiranih predmetnim pravopisom.

Napominjemo također da, zajedno s vama, još uvijek čekamo normativni rječnik hrvatskoga jezika koji u Republici Hrvatskoj ni dan-danas, toliko godina od njezina osamostaljenja, još uvijek ne postoji. Kompletna lista stručne literature dostupna je na upit.

Sve tekstove u Jezičnoj škrinjici, kao i u Nepismenostima našim svagda(š)njim i Zrncima znanja redovito osvježavamo i nadopunjujemo, tako da su uvijek “svježi” i aktualni – bez obzira na datum prve objave.

0 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*