Select a page

Glavne zvijezde UFC-a 198

Miocic i Werdum glavne zvijezde UFC-A 198‘Miočić i Werdum glavne zvijezde na UFC 198’, ovako glasi naslov objavljen 14. veljače 2016. na jednom od najuglednjijih hrvatskih sportskih portala povodom borbe za naslov teškaškoga prvaka najveće svjetske borilačke organizacije, najavljene za 14. svibnja 2016., između američkoga Hrvata Stipe Miočića i aktualnoga prvaka, Brazilca Fabricija Werduma.

Naime, Miočić je borbu za teškaški naslov izborio pobjedom nad Bjelorusom Andreijem Arlovskim 2. siječnja 2016. na priredbi UFC 195.

No zašto se gore navedeni naslov našao u našoj rubrici Nepismenosti naše svagda(š)nje?

Razlozi za to zasigurno nisu sportski, a ima ih nekoliko….

 

 

Prvo što upada u oči svima koji redovito prate naše članke u ovoj rubrici jest zasigurno nepotrebna i nepravilna uporaba polunavodnika, o čemu smo već pisali u člancima: „Uoči SP ili uoči SP-a?“ (8. lipnja 2014.), „Mali antimadridista“ (4. veljače 2015.), „Englezi u lovu na Rakitića“ (24. veljače 2015.), „Nevolja s grudima“ (24. travnja 2015.), „Procurila videosnimka“ (5. svibnja 2015.) te „Luka Modrić i pogrešan prijevod“ (7. lipnja 2015.).

S obzirom na količinu tekstova napisanih o ovoj jezičnoj problematici, mišljenja smo kako nema potrebe i ovdje ponavljati pravila o pravilnoj uporabi polunavodnika. Dovoljno je kliknuti na neki od naslova u navodnicima, svi su ujedno i poveznice na navedene članke.

Drugo što upada u oči (možda i istovremeno kad i prvo, gore navedeno) jest nesklanjanje kratice UFC. I o ovome smo jezičnomu problemu već pisali u ovoj rubrici, a gotovo se identičan primjer može pronaći u gore spomenutome članku „Uoči SP ili uoči SP-a?“ objavljenom još 8. lipnja 2014. godine. Želite li pak doznati više o kraticama u hrvatskome jeziku, dovoljno je pročitati dva blaga iz naše Jezične škrinjice – „Kratice“ (28. travnja 2015.) i „Kratice 2“ (16. lipnja 2015.).

Osim toga, UFC 198 je naziv 198. priredbe (događanja) Ultimate Fighting Championshipa pa je neobična i za hrvatski jezik prilično neprikladna konstrukcija „zvijezde na (kojoj) priredbi“. Puno bi prikladnija i uobičajenija bila „zvijezde (koje) priredbe“.

Borba Werduma i Miočića za teškaški naslov UFC-a izazvala je veliko zanimanje sportske, posebice borilačke javnosti pa je tako na istome sportskom portalu prije gore navedenoga naslova, tijekom siječnja 2016., osvanuo cijeli niz članaka o ovoj borbi, a gotovo svaki od njih sadrži najmanje jedan jezični propust iz kojega možemo štošta naučiti o hrvatskome jeziku. Donosimo kraći pregled:

 

Stipe Miocic se za 2 tjedna bori za UFC-ov naslovSenzacionalna Vijest: Stipe Miočić se za dva tjedna bori za UFC naslov! Članak je pod ovim naslovom objavljen 25. siječnja 2016. godine, a u njemu ponovno vidimo primjer nesklanjanja kratice UFC (Ultimate Fighting Championship).

Osim toga, ovdje je autor na pogrešno mjesto stavio enklitiku se. Ne zaboravimo, ovdje je riječ o naslovu, izdvojenome iznad samoga teksta.

Sasvim dovoljno za rubriku Nepismenosti naše svagda(š)nje

Gdje je enklitika u ovom slučaju zapravo trebala biti i na koji je način pravilno trebalo sklanjati kraticu UFC?

Evo nekoliko varijanti kako je ovaj naslov mogao pravilno glasiti:

 

 

 • Senzacionalna vijest: Stipe Miočić za dva se tjedna bori za UFC-ov naslov!
 • Senzacionalna vijest: Stipe Miočić za dva tjedna bori se za UFC-ov naslov!
 • Senzacionalna vijest: Stipe Miočić za dva tjedna bori se za naslov UFC-a!
 • Senzacionalna vijest: Stipe Miočić za dva se tjedna bori za naslov UFC-a!
 • Senzacionalna vijest: Stipe se Miočić za dva tjedna bori za UFC-ov naslov!
 • Senzacionalna vijest: Stipe se Miočić za dva tjedna bori za naslov UFC-a!

Kao što vidimo kraticu smo UFC, osim u genitivu (padežu pripadanja), pisali i kao posvojni pridjev. Enklitici pak u hrvatskome jeziku uskoro ćemo posvetiti cijelo jedno blago za našu Jezičnu škrinjicu. Riječ je naime o kompleksnoj i opširnoj, vrlo zanimljivoj temi. 🙂

 

Sto je Miocic porucio u vezi s borbomEvo što je Miočić poručio u vezi borbe za UFC prvaka! Članak je pod ovim naslovom objavljen također 25. siječnja 2016. godine. Od svih naslova izdvojenih u ovome članku, ovaj zapravo sadrži najveće jezične nepravilnosti.

Osim ponovnoga nesklanjanja kratice UFC, ovdje je pogrešno upotrijebljena konstrukcija „u vezi čega“ umjesto pravilne inačice „u vezi s čime“ ili eventualno „glede čega“.

O ovoj smo jezičnoj nepravilnosti također već pisali u istoj ovoj rubrici, ovaj put 23. srpnja 2015., u članku „Pritisak u vezi s Halilovićem“ koji vam svakako preporučujemo (ponovno) pročitati.

Ponavljanje je majka znanja…

 

 

 

Pravi prvak ne bira protivnikeStipin kut napao Werduma: ‘Pravi šampion ne bira protivnike’ Članak pod ovim naslovom objavljen je dan kasnije od prethodnih dvaju, dakle 26. siječnja 2016. godine.

Ovdje ponovno imamo priliku vidjeti pogrešno upotrijebljene polunavodnike, a osim toga pogrešan je i odabir imenice šampion umjesto pravilne inačice prvak.

O imenici šampion i pridjevu šampionski također smo već više puta pisali, u člancima: „Jezik hrvatske estrade“ (26. rujna 2014.), „Šampionski FFC pojasevi“ (3. listopada 2014.), „Prvi MMA šampion organizacije FFC“ (5. listopada 2014.), „Glasati ili glasovati?“ (31. svibnja 2015.) i „FFC Futures šampioni“ (11. veljače 2015.).

 

 

 

Klikom na maleno srce odmah niže desno rekli ste da vam se članak „Zvijezde UFC-a 198“ sviđa. Obrazac je pak za komentare nešto niže, svaki vaš komentar je dobrodošao i sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na nj. Također, bit će nam drago podijelite li ovaj članak sa svojim prijateljima i bližnjima na društvenim mrežama. Niže su poveznice za pristup na Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn i Pinterest. 🙂

2 komentara

 1. mihovil švigir 26.02.2016. Komentiraj

  Poštovani,

  sve je to lijepo što pišete, ali zašto u primjerima pravilnih naslova koje sami navodite, riječ “vijest” pišete velikim slovom?! (Senzacionalna Vijest…).
  Nedopustiva, nevjerojatna aljkavost i propust od nekoga tko si to jednostavno ne smije dopustiti…

  •Senzacionalna Vijest: Stipe Miočić za dva se tjedna bori za UFC-ov naslov!
  •Senzacionalna Vijest: Stipe Miočić za dva tjedna bori se za UFC-ov naslov!
  •Senzacionalna Vijest: Stipe Miočić za dva tjedna bori se za naslov UFC-a!
  •Senzacionalna Vijest: Stipe Miočić za dva se tjedna bori za naslov UFC-a!
  •Senzacionalna Vijest: Stipe se Miočić za dva tjedna bori za UFC-ov naslov!
  •Senzacionalna Vijest: Stipe se Miočić za dva tjedna bori za naslov UFC-a!

  To je stoput veća pogreška od svega ostalog što navodite u članku…

  Srdačno!

  • Author
   Editor.hr 26.02.2016. Komentiraj

   Dragi Mihovile,

   Zahvaljujemo Vam na ovom iznimno vrijednome zapažanju i komentaru. Riječ je o našoj slučajnoj pogreški nastaloj uslijed užurbanog pisanja članka, koju ćemo zahvaljujući Vama odmah ispraviti. U potpunosti se slažemo s Vama, posrijedi su osnove pismenosti te bi nepoznavanje pravila ispravnog pisanja velikoga i malog početnoga slova uistinu bilo stoput veća pogreška od svega ostalog što smo naveli u članku…
   Inače, upravo pripremamo jedno blago za našu Jezičnu škrinjicu, posvećeno upravo pisanju velikoga i malog početnoga slova – vrlo opširnoj i zanimljivoj temi s cijelim nizom pravila koja je prijeko potrebno poznavati želimo li pravilno se izražavati u pismu na hrvatskome jeziku, a koja zapravo čine osnove pismenosti. Samo naprijed! Jedva čekamo još pokoji Vaš komentar…. 🙂

   Vaš

   Editor.hr.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*