Select a page

Brojčane nepismenosti

Nepismenosti koje slijede odnose se na brojeve, a vezane su uz naše posljednje blago iz Jezične škrinjice pod naslovom „Sklonidba brojeva“ gdje smo ih i najavili. Za potpuno razumijevanje ovih „nepismenosti“ preporučujemo dva naša blaga, naslovljena „Sklonidba brojeva“ i „Prijedlog s/sa“. Omnia in numeris sita sunt, tj. sve je u brojevima skriveno…

 

Sklonidba brojeva, primjer 1Stiže nam novi dodatak seriji 4 – BMW Gran Coupe s četiri vrata, ovako glasi naslov objavljen na poznatome hrvatskom informativnom portalu 04. veljače 2014. godine.

Ako smo pažljivo pročitali posljednje blago „Sklonidba brojeva“ naučili smo ili utvrdili da bi drugi dio ovog naslova, iza crtice, pravilno trebao glasiti: „BMW Gran Coupe s četirima vratima“.

Ova naizgled muha postaje slon upravo zato što je, kao i u primjerima koji slijede, riječ o naslovu.

 

 

 

 

 

Sklonidba brojeva, primjer 2

Remi Kovačića i Hitzfelda: Neuništivi Olić s dva gola ‘poništio’ Drmića! Ovaj je naslov objavljen 05. ožujka 2014. na uglednom hrvatskome sportskom portalu. Pravilno pročitan, ovaj naslov govori nam kako je Ivica Olić zajedno s dvama golovima „poništio“ Drmića. Ovdje je zapravo prijedlog s potpuno suvišan jer autor je trebao reći da je naš reprezentativac golovima (pomoću golova; golovi su u ovom slučaju sredstvo) postigao to što je postigao. Drugi bi dio ovog naslova, iza dvotočke, stoga pravilno trebao glasiti: „Neuništivi Olić dvama golovima ‘poništio’ Drmića!“.

Za bolje razumijevanje problematike u vezi s prijedlogom s svakako preporučujemo naš članak pod naslovom „Prijedlog s/sa“. Osim toga, budući da izvorni naslov nije u navodnicima, autor je pogrešno upotrijebio i polunavodnike. O pogrešnoj smo upotrebi polunavodnika također već pisali (Uoči SP ili uoči SP-a?, Mali antimadridista, Englezi u lovu na Rakitića).

 

 

Sklonidba brojeva, primjer 3

Wenger u strahu od sudaca: Sjetite se samo Barcelone u dva navrata, naslov je ovo objavljen 11. ožujka 2014. godine na istom uglednome hrvatskomu sportskom portalu kao i prethodni.

Čak je i autor isti, očito mu nitko nije ukazao na prethodni propust, odnosno neznanje u vezi sa sklonidbom brojeva i prijedlogom s/sa. Naravno, drugi dio ovog naslova, iza dvotočke, pravilno bi trebao glasiti: „Sjetite se samo Barcelone u dvama navratima“.

Više nego dovoljno da se ovaj naslov nađe u našoj rubrici…

 

 

 

 

Sklonidba brojeva, primjer 4

VIDEO Petarda Reala, Ronaldo s dva gola najavio Clasico! Članak s ovim naslovom objavljen je 18. listopada 2014. na istomu sportskom portalu kao i prethodna dva. Ovaj je primjer zapravo identičan drugome na ovoj listi, samo autor nije pogrešno upotrijebio polunavodnike (autor nije isti). No zato je pogrešno naveo naziv jednog od najpopularnijih nogometnih natjecanja na svijetu. El Clásico (klasik) je naravno popularni naziv za nogometni derbi između Reala i Barcelone.

Na katalonskom jeziku naziva se El Clàssic. Održava se najmanje dvaput godišnje u sklopu španjolske nogometne lige, a češće ako se klubovi sretnu u drugim natjecanjima (što se posljednjih godina redovito događa). To je sportski događaj sezone u Španjolskoj te najgledaniji derbi na svijetu koji prati više stotina milijuna gledatelja diljem svijeta. Na španjolskom se jeziku dakle zove El Clásico, a na katalonskom El Clàssic. Na kojem je jeziku pak Clasico?

 

Napominjemo da smo ovdje, zbog ograničenog prostora, naveli samo manji dio primjera pogrešne sklonidbe brojeva pronađen u našem arhivu. Stoga za sljedeće „nepismenosti“ najavljujemo još sličnih primjera te utvrđivanje gradiva…

2 komentara

 1. A zašto se ne može reći petiriju, šestiriju…? Hm, čak dok ovo pišem internetski korektor mi je crvenim označio petiriju i čestiriju, dok četiriju prepoznaje kao pravilno napisano 🙂 Dakle, zašto se po padežima mijenja samo do četiri?

 2. Author
  Editor.hr 16.03.2015. Komentiraj

  Dragi Dado,

  Zahvaljujemo Vam na još jednom komentaru. Kao što smo Vam već bili napisali, jako nas vesele svaki Vaš komentar i svaka Vaša jezična znatiželja. Jako je teško odgovoriti na ovo Vaše pitanje; iskreno nikad nismo ni razmišljali o tome, no takva su pravila u hrvatskome jeziku i mi ih se nastojimo pridržavati gdje god je to moguće. Mi se ne bavimo znanstvenim radom ni etimologijom riječi u tom smislu, za tako bi se nešto ipak trebao obratiti na dugu adresu.
  Zapravo, ne vidimo razlog ni način kako bi se i zašto sklanjali brojevi od pet nadalje. Pogledate li malo pažljivije, brojevima dva, tri i četiri dodaje se padežni nastavak, dok se osnova uglavnom ne mijenja. Kako biste i zašto to uopće izveli s ostalim brojevima?
  No valja zato napomenuti da su brojevi od jedan do četiri sklonjivi i ako se nalaze kao sastavni dio nekoga dvoznamenkastoga ili višeznamenkastog broja, primjerice dvadeset i dviju prevoditeljica, sto četrdeset i četiriju prevoditelja i slično.

  Vaš

  Editor.hr

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja označena su zvjezdicom (*)

*